GUIDE: MONTERING OCH INSTÄLLNING AV MTB SADEL

Här är vår grundliga guide till hur du monterar och inställer din MTB sadel. Denna guide är till för att göra det så enkelt som möjligt för dig. Du får en bättre överblick över vad du ska göra när du monterar en ny MTB sadel och hur du ska ställa in sadeln så att den passar perfekt till dig och din körstil.

MONTERING AV MTB SADEL

Det kan kännas hopplöst att byta ut den gamla sadel och montera en ny. Så hade iallafall vi det. Men som tur är, är det inte så svårt. Allt du behöver är lite muskler, fingerfärdighet och verktyg.

Klicka här för att se en enkel och tydlig illustration över hur du monterar en MTB sadel.

INSTÄLLNING AV SADELN

Även om du inte sitter så mycket i sadeln, så är sadelns position och höjd inte helt utan betydning. Du har behov för den rätta inställning av sadeln när du sitter ner för att kunna prestera optimalt.

En låg sadelposition till Downhill.

Det är viktigt att sadel är korrekt inställd så du kan överför fler krafter till pedalerna. Vi har alla olika kroppstyper, vilket betyder att det inte finns en någon gyllene regel om hur du inställer MTB sadeln. Det finns dock ett par tumregler som du kan använda dig av och med dem som grund placera sadelns position så den är optimal för dig.

sadelmtb

SADLENS HÖJD

Vid inställning av höjden kan du använda följande tips. Men som tidigare nämnt är det viktigt att du känner efter vad som funkar för dig.

Gör så här:

Sätt dig på sadeln, placera hälen på pedalen och trampa den i botten. Är ditt ben fullt utsträckt, så är sadeln för hög och din balans kommer att påverkas. Du kommer även uppleva smärtor i höften och baksida lår.

Behöver du en ny sadelstam? Klicka här!

För att få mest kraftöverföring till pedalerna ska du helst kunna nå marken med tårna om du vinklar cykeln något.

UTRÄCKNING AV SADELHÖJDEN

Är du mer till tal och precisa uträkningar, så finns det ett annat tillvägagångssätt du kan använda dig av för att inställa din MTB sadel.

Så här gör du:

Börja med att mäta din benlängd. Detta kan du göra genom att placera en bok, så högt som möjligt mellan låren. Mät sedan från golvet till den övre kanten av boken. Multiplicera denna siffra med 0.883. Det är inte en slutgiltig formel, men ger en bra utgångspunkt för ytterligare justering av sadeln.

Alternativt

Ett alternativ, och en kanske lite enklare metoder, är att du ställer dig själv bredvid cykeln och höjer låret upp till horisontell. MTB-sadel placera strax under låret.

ANPASSA DIN SADEL EFTER VARJE SITUATION

Det kan vara av värde att göra ytterligare anpassningar till din sadel om du upplever något av följande:

• Du kör på en plattbana
  • Du cyklar en teknisk och kuperad bana
  • Du har/får ont i ryggen
  • Kör med en tung ryggsäck

Det finns flera saker att vara medveten om när du ska installera och ställa in din MTB sadeln. Det är bra att experimentera dig fram till vad som fungerar för dig. Vi rekommenderar dock inte att du börjar spela med justeringen av din sadel innan du har kört 10 åk med den samma placering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You can use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>