Köp av snowboard – Guide till val av snowboard

Vi har ett stort utbud av snowboards från flera ledande tillverkare. För att du ska vara säker på att du hittar rätt snowboard, har vi skrivit en lång och detaljerad guide till att köpa snowboard. Vi vill dela vår kunskap med dig så att du får ut det mesta roliga och bästa av din snowboard. Vi hoppas att lära sig ännu mer om snowboards, när du har läst vår guide.

GUIDE TILL SNOWBOARDKÖP

Vi kan hjälpa dig med ditt inköp av snowboard. Först av allt, finns det några viktiga punkter som du bör tänka på innan du köper en ny snowboard (vi utarbetar ämnet senare i guiden):

• Nivå
  • Snowboard bredd och längd
  • Körsätt
  • Favoritterräng

Alla dessa faktorer spelar en viktig roll i ditt val av snowboard. Det finns en mängd olika tekniker ute på marknaden; TBT, rocker V-form, sidecut, sintered base, etc. Vi hjälper dig att hitta din väg genom djungeln och fokusera på det väsentliga så du kan komma ut och kör bräda så snart som möjligt!

Vi har ett brett urvall av snowboards hos Black-snow.se

LÄNGD

Hur väljer man rätt längd på en snowboard? Längden på din nya snowboard beror på flera variabler som vikt, nivå och terrängval. Tillbaka i gamla dagar var det enkelt att välja snowboard. Allt du gjorde var att ställa dig upp bredvid brädan, om spetsen nådde hakan, så var det rätt längd. Även om det fortfarande är ett bra ställe att börja, så det finns flera faktorer att tänka på. Vikten innebär också en hel del för att välja rätt längd. Du bör också överväga i vilken terräng du i huvudsak kör i innan du väljer längd.

Om du kör mestadels freeride och utanför pisten, kan du överväga en längre bräda, vilket ger mer stabilitet och hastighet. Vill du vara mestadels i parken och köra freestyle, bör du nog leta efter en kortare bräda, som är lättare att snurra och manövrera runt i parken eller halfpipe.

Nedan hittar du ett bra diagram som du kan använda som utgångspunkt för att välja snowboardlängd. Du måste alltid komma ihåg att längden beror också mycket på personligt intresse, så om du föredrar en kortare eller en längre bräda, ska du inte låta oss ändra dig.

Tabellen nedan är dock en mycket bra utgångspunkt för dem som inte är säker på längden på din snowboard.

STORLEKSGUIDE

Snowboard længde

Tänk på följande när du väljer längd :

• Om du kör huvudsakligen i parken och freestyle, väljer en bräda i den kortare änden av skalan
  • Om du kör mestadels all mountain, freeride eller powder, väljer en bräda på längre änden av skalan
  • Om du väger mer än genomsnittet, välj en längre bräda
  • Är du nybörjare, välj en kortare bräda

NIVÅ

Det finns snowboards, som är utformade för varje nivå, och har funktioner som är specifika för behoven hos varje nivå. Flex, form, längd, konstruktion, material, utformning och användningsområde är viktiga ingredienser för att göra en snowboard till en viss nivå.

Kom alltid ihåg att vara realistisk i din bedömning av din egen nivå, när man måste hitta en ny snowboard. Du får en mycket bättre upplevelse med en snowboard som passar dina behov och nivå. Detta kommer att göra det mycket roligare och göra dig att bli ännu bättre.

BREDD

Det är en konst att välja rätt bredd på snowboard. Du ska hitta en bredd som passar din storlek. Dina kängor bör helst sticka ut lite över kanten, men inte så mycket att de träffar snön när du carvar. Genom att häl och tå går lite över kanten, kan du bättre styra snowboarden genom att sätta press genom anklarna. Om tåspetsen kommer för långt ut över kranten på brädan, kommer du träffa snön när du carvar och därmed riskera att falla.

SNOWBOARD BREDD SCHEMA

Nedan kan du se vår schema över skostorlekar och snowboard bredd:

Snowboard bredde

KÖRSÄTT OCH TERRÄNG

Alla snowboards kan användas i alla terränger och i allsnö, men om du kör på en mer specialinriktad bräda, blir det ännu roligare. Det är t.ex. mycket rolig att köra på en puderbräda i offpist och på en parkbräda i parken. Man kan lätt överanalysera alla de typer som finns på marknaden idag. Följande klassificering ger dig en övergripande koll på de största kategorierna av snowboards.

Se alla våra brädor. Vi har något för alla

ALL MOUNTAIN

All mountain snowboards är konstruerade och byggda för att prestera i alla typer av snö och terräng. De känner sig hemma i backen, i puder, i parken och allt däremellan. De flesta snowboardåkare väljer en all mountain bräda pga. dess mångsidighet. Om du just har börjat, eller osäker på vad du ska välja, kan en all mountain bräda vara ett utmärkt val.

FREESTYLE

Freestyle- och parksnowboards är i allmänhet lite kortare, och är bäst i parken och på rails, jibbing, hinkar, träd, wallrides, att köra switch och mycket annat. Alla freestyle snowboard är nästan alltid true twin shape, vilket innebär att den främre och bakre änden är utformade på exakt samma sätt. Freestyle brädor är för människor som främst vill köra runt i parken.

Lite mer mångsidig snowboard, skulle vara en all mountain freestylebräda som kombinerar mångsidighet en all mountain snowboard med sköna känslan i en freestylebräda.

Topp 20 av världens bästa snowparks

FREERIDE

Freeride snowboard är utformad för personer som tillbringar större delen av dagen i offpist och varierande terräng. Brädor för freeride har normalt en styvare flex och kör i längre längder än till exempel freestyle snowboards. Freeride snowboard har ofta en direktional form som är utformad för att fungera bäst i en riktning – framåt.

POWDER

Pudersnowboards älskar djupt puder, desto djupare desto bättre (precis som oss). De blir ofta associerade och jämförs med freeride snowboard, men det finns vissa skillnader, som gör pudersnowboards bättre för djup puder. Boardsen har ofta en bredare nose och en tapered tail. Bindningarna är ofta placerade längre bak på brädan, så du behöver mindre kraft för att hålla nosen över snön och bättre flyt genom djup pudersnö. Du hittar ofta rocker i pudersnowboards. Rocker är omvänd camber, för bättre bärighet i puder och brädan blir lättare att kontrollera.

køb af snowboard

SPLITBOARDS

Den helt nya inom snowboards, vill du stå främst i ledet, ska du börjar köra på split board. Split Boards är byggda speciellt för dig som kommer att gå på Randonne turer på din snowboard. Som namnet antyder, så kan brädan delas och med stighudar fästade , kan du gå upp på berget. En split board kräver special kopplingar. När du når toppen, kan du sätta ihop brädan igen och köra ner på vanligt sätt och shredda de orörda bergssidorna från topp till botten.

Har du ambitioner att börja med splitboard, är det viktigt att du kunnskap till din lavinutrustning. Inte minst att du behärskar att använda det, utan även kan bedöma lavinfara från faktorer som terräng, väder och snöförhållanden. kom också ihåg dina stighudar , annars det kommer att gå mycket långsamt uppför berget.

SHAPE

DIRECTIONAL

Vanliga freeride och all mountain snowboards. Directional snowboards är främst avsedd att köras i en riktning. De är ofta styvare i tailen och mjukare i nosen för att göra brädan mer stabil vid carving i hög fart. Vanligt är att  bindningarna monteras längre bak, närmare snowboardens tail.

TRUE TWIN

True Twin eller Twin shape är perfekt symmetrisk snowboards med identiska mått och flex i nose och tail. Bindningarna kommer att monteras på center av en True twin snowboard. Denna form förekommer oftast i freestyle snowboards där twin shape är optimal för park på grund av möjligheten att köra regular och switch.

DIRECTIONAL TWIN

En kombination av twin och directionalsnowboards, en mix som ger dig en mångsidig snowboard. En symmetrisk form (samma storlek på nose och tail) i kombination med en directional kärna (mjukare i tip än tail) är mycket utbredd. Detsamma är den motsatta; directional shape med symmetrisk kärna.Directional Twins är bäst i all mountain och freestyle terräng.

ROCKER VS. CAMBER

CAMBER

Camber är den traditionella profilen för snowboards. Det är fortfarande populärt hos professionella park och pipe riders, eftersom denna konstruktion ger maximal energi och pop. En camber bräda är böjd uppåt under fötterna och vidrör marken runt nos och tail när ingen vikt är på brädan. När du står på brädan blir det ett lång och jämnt fördelat tryck över hela brädan och kanten. Ger ett starkt och stabilt grepp och en lång effektiv kant.

snowboard camber

ROCKER

En rocker snowboard är precis motsatt mot en camber bräda, och böjer sig ner under foten, med mindre kantkontakt när det är tyngd på brädan. En rocker snowboard flyter bättre i puder och är lättare att svänga. Det är oftast också mindre chans att fånga kant i nos eller tail när du ska att landa en spin eller om du inte riktigt har tillräcklig rotation vid landning.

snowboard rocker

FLAT

En flat profil är precis som du förväntar dig det – platt från toppen och bakåt. Denna form är en korsning mellan camber och rocker, mer förlåtande i sväng än en camber board och mer exakt kantgrepp jämfört med en rocker board.

snowboard flat

Dessa tre profiler: camber, rocker och flat är de grundläggande profilerna en snowboard kan ha. Men de kan även kombineras i en myriad av olika sätt för att ge en mer specialiserad eller mångsidig prestanda. Nedan kan du se ett urval av de mer populära kombinationerna.

ROCKER / CAMBER / ROCKER

Med rocker / camber / rocker får du en kombination av funktioner från de olika profilerna. Här profilen kan du få ett bättre grepp för carving på pisten (från camber under foten) och en enklare sväng och bärighet i pulver (från rocker i tip och tail). Denna profil blir mer och mer populär på freeride brädor, som främst är avsedda för off-pist.

snowboard rocker-camber-rocker

ROCKER/FLAT/ROCKER

En annan variation. Denna rocker / flat / rocker kombinationen ger mer kantgrepp på hardpack och pop än full rocker medan den bibehåller enkel ingång i sväng och bra uppdriv. En bräda med denna profil har en prestanda som ligger mellan en full rocker board och en flat board.

snowboard rocker-flat-rocker

CAMBER/ROCKER/CAMBER

Denna profil är specifik för snowboards och fungerar genom att vikten från snowboardåkaren plattar ut de välvda områden. Denna konstruktion ger en stark carving zone mellan fötterna och upprätthåller en stark pop och precision vid carving.snowboard camber-rocker-camber

Andra kombinationer inkluderar rocker / camber och mer avancerade rocker / camber / rocker / camber / rocker. Dessutom så testar och utvecklar snowboardfabrikanter hela tiden nya profiler med olika kombinationer av rocker, camber och flat till sina snowboards. Camberdominerade profiler har på sista tiden blivit mer och mer populärt. Vi har gjort vårt bästa för att ge dig en bra översikt över de olika kombinationerna. Och kom ihåg att de olika tillverkarna kallar sina profiler en massa konstiga saker.

Vårt tips:  Försök alltid att hitta fram till kärnan i profilen. Hur är den i princip uppbyggd? Därifrån kan du jämföra med ovanstående.

VAD ÄR DET BÄSTA?

Man kan inte säga att något är bättre än en annan. Det beror på dina personliga preferenser och vilken typ av snowboarding du planerar att köra. Kontentan är att camber ger ett bättre grepp och stabilitet på hardpack och med hög hastighet, medan rocker ger mer flytkraft i puder och mindre chans att fånga kant i parken. Rocker snowboards kan vara riktigt bra för nybörjare eftersom det är lättare att svänga. Mer vana och expert snowboardåkare, som föredrar en mjukare bräda och mer loose feel, kommer även att njuta av en rocker snowboard.

Lär dig allt om rocker och camber i vår kompletta guide till rocker  (Den är baserad på skidor, men grundtanken är densamma)

FLEX

Styvheten eller mjukheten på snowboards varierar mycket. Både från brand till brand, men inte minst från bräda till bräda. Snowboard flex är inte nödvändigtvis standardiserad i snowboardindustrin. En ”medium flex” kan mycket väl variera från märke till märke. Många tillverkare värderar flex på en skala från 1-10, där 1 är den mjukaste och 10 är den styvaste. Även om detta kan variera från fabrikat till fabrikat, försöker alltid vi att beskriva flexet på bästa möjliga sätt så att du har mer än bara en siffra att gå efter.

MJUKARE FLEX

En snowboard med en mjukare flex (typisk freestyle och all mountain snowboards) är mer förlåtande och lättare att svänga. En mjuk flex är också bra för nybörjare, snowboardåkare med lägre kroppsvikt och freestyleåkare. Mjuka snowboards är i allmänhet lite mer instabila i hög hastighet, men också mer lekfulla och lättare att göra butters på.

STYVARE FLEX

Snowboards med styvare flex är normalt byggd för freeride och backcountry boards. Den styvare flexen ger ett bättre grepp och mer stabilitet i högre hastigheter. Styva snowboards är bättre på att svänga i hög fart, men kan vara svårare att kontrollera vid låg hastighet och kan vara svårare att flexa ordentligt för dig som har inte vikten på din sida.

SVÄNGFÖRMÅGA

Snowboards är olika byggda för att göra olika stora svängar. Detta bestäms av deras radie, midjebredd och rocker.

RADIE

Radie är storleken på cirkeln som din snowboard skulle göra om kurvan på kanten utvidgades till en komplett cirkel. En lägre siffra på radien indikerar att kretsen kommer att vara mindre. Föreställ dig en mindre cirkel vs. en större cirkel där du kör din snowboard på kant och den ska runt i en cirkel.

Bottom Line:  Mindre radie = lättare att svänga

MIDJEBREDD

Midjebredd är ett mått på bredden på snowboarden vid dess smalaste punkt. Vanligtvis mäts den i millimeter. Smalare snowboards, med en mindre midjebredd är snabbare från kant till kant än bredare snowboards. Snowboards är utformade för att köras med tår och hälar mycket nära kanten av snowboarden. Midjebredden måste därför passa din storlek i snowboardskor.

ROCKER

Rocker i tip och tail på din snowboard gör det lättare att svänga. Ibland kommer det att hänvisas till som ”Catch-Free Rocker” eftersom det minimerar riskenatt fånga en kant när du svänger.

SNOWBOARD + BINDNING KOMPATIBILITET

Det finns fyra olika hålmönster, som du hittar på konventionella snowboards. Dessa fyra är:

• 4×4
  • 2×4
  • Burton 3D
  • Burton Channel

Brett urval av snowboardbindningar med olika hålmönster

3D og Channel technology är speciellt utvecklade till Burton Snowboards*, medan 2×4 är en variation av 4×4 och ger fler monteringsmöjligheter

Snowboardbindingskompatibilitet guide

* OBS: Många av Burton snowboards har en channel design. De flesta icke-Burton bindningarna kräver speciell hårdvara för att kunna användas på en Burton snowboard med The Channel.

HÅLLBARHET OCH PRIS

Priset måste nästan alltid övervägas när du ska köpa snowboard. På Black-snow.se är vi mycket selektiva med vårt utbud av snowboards. Vi försöker alltid att erbjuda kvalitetsprodukter till bästa pris, men det är ett stort spann prismässigt mellan de olika brädorna. Detaljer som vilken typ av trä som används i kärnan, laminat typ, kvaliteten på materialet i basen och kanten och hur dessa sätts samman i en snowboard, påverkar både hur brädan körs på och dess hållbarhet.

Kvalitetsmaterial och avancerad design kostar pengar. Om du planerar att köra på din snowboard under flera säsonger eller använda den många dagar under en säsong, kommer det säkert vara värt att spendera lite extra på kvalitet och hållbarhet.

SNOWBOARD ORDLISTA

En liten snowboardordlista som du kan använda om det är något du är osäker på i artikeln. Vi har också skrivit en mer generell skid- och snowboard ordlista .

Camber / Rocker Typ:  camber och rocker hänvisar till profilen och formen på en snowboard.

Effektiv kant:  Den del av kanten, som rent faktiskt har kontakt med snön när snowboarden är på kant, kallas den effektiva kanten. Den effektiva kanten är kortare än längden på snowboarden. En längre effektiv kant ger mer stabilitet. En kortare effektiv kant  får din bräda kännas mer instabil, men lättare att svänga.

Extruded Base:  En extruded snowboard base är tillverkad av polyeten, ofta kallad P-Tex. Ordet ”Extrudede” hänvisar till processen av uppvärmning och formning av materialet till basen under tillverkning. Extruderad P-Tex är relativt billigt. Dessa baser håller inte vax lika effektivt som en sintered bas, så de kan vara långsammare än en vältunad sintrad bas. Å andra sidan, till en extruded base vara snabbare än en sintered bas som inte har vaxats, och det är lättare att reparera.

Kärnmaterial:  Detta är det material som utgör centrum för din snowboard. Typiskt kärnmaterial är av trä eller en blandning mellan olika träslag. Skum och andra specifika material kan även finnas i kärnmaterialet.

Magne-Traction:  Magne-Traction är det välbekanta ”wave cut” kantutformning, känd från Lib Tech, GNU och Roxy snowboard. Dessa kanter är utformade för att skära in i snön som en brödkniv och ge dig mer kantgrepp och kontroll än vanliga kanter.

Radie:  Sidoskärningsradie på din bräda är ett uttryck för cirkelns radie som din bräda skulle skära om längden av kanten utvidgades till en full cirkel. Av en lägre radie innebär en bräda som naturligt svänger tvärare och med mindre insväng, medan en längre radie ger en bräda som naturligt gör längre svängar, och resulterar högre hastighet.

Sintered Base:  Sintered snowboardbaser är utformade för att glida snabbt. Precis som extruded base är sintered base gjord av Polyeten P-Tex. Men till skillnad från extruded base, så är sintered base producerat genom att komprimera små kulor av polyeten, snarare än att ”bara” smälta den och hälla ut den i en form. Sintered base är mycket poröst och absorberar vaxet mycket effektiv. När basen vaxas och upprätthålls på rätt sätt, är det snabbare. Ofta tillsätts material såsom gallium, indium eller Grafit till basen för att ge bättre skydd mot stötar, hållbarhet och glid. Sintered base är oftast dyrare och kan vara svårare att reparera än extruded base.

Tail: Den bakre änden på en snowboard. Bredden mäts på det bredaste punkten på tailen.

Midjebredd:  Midjebredden är bredden på snowboarden vid den smalaste punkten.

Tip:  Den främre änden på en snowboard. Bredden mäts vid bredaste punkten av tipen.

SNOWBOARD GRABS

Slutligen vill jag bara ge dig en snabb överblick över de många grabs som existerar, så när du har blivit tillräcklig erfaren, kan du börja träna de olika grabsen. Borta på Snowboard Addiction de har gjort denna coola infographic som enkelt och tydligt visar de vanligaste grabs som finns. (Det finns många fler grabs, men dessa är de vanligaste)

Snowboard grabs

KOMPLETT GUIDE TILL KÖP AV SNOWBOARD

Detta var vår kompletta guide till att köpa snowboard. Vi hoppas att du har kunnat använda den för att lära dig vad att tänka på när du ska köpa snowboard och snowboard teknik i allmänhet. Vi har försökt att komma runt alla viktiga frågor som du måste vara uppmärksam på när man köper en snowboard. Skulle det vara något vi missat, och du vill veta, så är du mer än välkommen att kommentera i kommentarsfältet nedan.

Har ni några mer specifika frågor på snowboards och vårt utbud av snowboards, så tveka inte att kontakta oss på 08-50926995 eller mail@black-snow.se där vi är villiga att stå på huvudet för att svara på dina frågor.

(5) Comments

1. Har 2 børn begge er 150cm uden støvler og til hagen 132cm vil et board på 127 passe dem når det er deres første gang ?

• Hej Jacob

Det vil jeg mene vil passe ganske glimrende. Når de begge er begyndere gør det ikke noget at boardet er en smule kortere. Det gør blot boardet lidt nemmere at dreje og styre for børnene. Så jeg synes bare du skal køre på.

Med venlig hilsen
      Martin

2. Jeg overvejer at købe mit første board, og er lidt i tvivl om størrelsen, jeg vil primært køre på pisten og freestyle, så tænker et all-mountain board ville være bedst. Jeg er 181 og vejer 78 kg. Ville det være okay, med et board på 154? eller skal jeg have et der er længere?

• Hej Niklas

Jeg beklager det langsomme svar – og hvis ikke du allerede har købt et board, så håber jeg at du kan bruge mig svar. Hvis du gerne vil have et legesygt board, som er nemt at svinge og jibbe rundt på, så vil et 154 cm være en glimrende længde. Hvis du derimod vil have et, som er lidt bedre til store sving på pisten, og store kickers, behøver du ikke at være bange for at tage et lidt længere board.

Hvad er du selv kommet frem til?

Med venlig hilsen
      Martin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You can use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>